Νέα

“Εντυπώσεις από ένα σεμινάριο στο Gimborn”.

Η εμπειρία της παρακολούθησης ενός σεμιναρίου στο Gimborn είναι ανεκτίμητη και αναμφίβολα όποιος αστυνομικός καταφέρει κάποια στιγμή στην καριέρα του να ζήσει αυτή την όμορφη εμπειρία, σίγουρα νιώθει πολύ τυχερός για την απόφαση του να γίνει μέλος στην IPA. Το σεμιναριακό κέντρο στο Gimborn της Γερμανίας εδρεύει σε έναν αληθινό πύργο, ο οποίος βρίσκεται σε μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται σεμινάρια υψηλού επιπέδου, με ενδιαφέρουσα αστυνομική θεματολογία και σε διάφορες γλώσσες. 
Τα μέλη της IPA έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο από τα σεμινάρια και μάλιστα δωρεάν, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν κάτι πέρα από τα έξοδα μετακίνησης τους. Με μια απλή αίτηση στην τοπική τους διοίκηση, οι ενδιαφερόμενοι είναι πολύ πιθανό να έχουν αυτό το προνόμιο και να ζήσουν μια αξιομνημόνευτη εμπειρία, αποκτώντας και ένα σημαντικό τίτλο σπουδών που αναγνωρίζεται κανονικά από την Υπηρεσία.
Πρόσφατα δύο συναδέλφισσες μας, η Ελπίδα Κυπραίου από την τοπική διοίκηση Καρδίτσας και η Σοφία Απρίλη από την τοπική διοίκηση Τρικάλων είχαν αυτή την ευκαιρία και βρέθηκαν στο Gimborn. Ας δούμε πως περιγράφουν οι ίδιες την εμπειρία τους. 
“Από τις 3 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2018 λάβαμε μέρος στο σεμινάριο της ΙΡΑ με θέμα «Evidence based policing and predictive policing», το οποίο διεξήχθη στο Gimborn της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα υπέροχο τοπίο, απαράμιλλου φυσικού κάλλους, δίπλα στο δάσος, με μια λίμνη να εκτείνεται μπροστά από το παλιό κάστρο. Σίγουρα τα πάντα εκεί σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. Ένα ήσυχο μέρος που σε ηρεμεί και σε γαληνεύει. Το πέτρινο κτίριο του κάστρου, καλά διατηρημένο, με την μεγάλη ξύλινη σκάλα να οδηγεί στον όροφο όπου είναι η αίθουσα διαλέξεων με το επιβλητικό τζάκι και το πιάνο στην άκρη της και ακόμα πιο πάνω, τα δωμάτια φιλοξενίας με τα ψηλά παράθυρα και τις βαριές κουρτίνες. Παντού, στους τοίχους και σε προθήκες, μικρά ενθύμια από επισκέψεις μελών της ΙΡΑ από διάφορα μέρη, τραβούν την προσοχή του επισκέπτη. Λίγα βήματα παρακάτω ένα παλιό σχολείο και μία εκκλησία συμπληρώνουν το ιστορικό σκηνικό.
Το σεμινάριο περιελάμβανε ενδιαφέρουσες διαλέξεις από πανεπιστημιακούς και από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό. Αναλύθηκαν περιπτώσεις και πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες με θετικό αποτέλεσμα. Ο εντοπισμός και η κατανόηση των αποτελεσματικών λύσεων σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε υπηρεσίας, μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο αστυνόμευσης. Έτσι, η αστυνόμευση βασιζόμενη σε εκμετάλλευση υπαρχόντων δεδομένων, με τη χρήση ειδικών θεωριών (όπως π.χ. Triple – T, Maryland Scale, Νear – repeat – victimization) και κατάλληλων μοντέλων (π.χ. στατιστικών), βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις υπηρεσίες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κάθε μορφής παραβατικότητας, από τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε μια περιοχή, μέχρι τη μείωση των διαρρήξεων σε μια άλλη. Η ακαδημαϊκή έρευνα συνυφασμένη με την αστυνομική εμπειρία οδηγεί στη βελτίωση της πρακτικής αστυνόμευσης.
Κάθε μέρα ήταν γεμάτη γνώσεις και αρκετές εμπειρίες καθώς εκτός από τα θέματα που πραγματεύονταν οι διαλέξεις, σημαντική ήταν και η επαφή με τους συμμετέχοντες από διάφορες χώρες. Η ανταλλαγή απόψεων, η ενημέρωση και γενικότερα οι συζητήσεις για κοινά θέματα που μας απασχολούν πάνω στο αστυνομικό αντικείμενο και στην καθημερινότητα του αστυνομικού σε άλλα κράτη, υπήρξε εποικοδομητική και δημιούργησε προβληματισμούς.
Το κάστρο του Gimborn είναι ένας χώρος όπου συνομιλεί το παρελθόν με το παρόν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΙΡΑ που μας έδωσε την ευκαιρία να το ζήσουμε.”

ΚΥΠΡΑΙΟΥ Ελπίδα ΑΠΡΙΛΗ Σοφία
ΙΡΑ Καρδίτσας ΙΡΑ Τρικάλων