Εκδηλώσεις- Δράσεις, Νέα, Φωτογραφίες

Προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιον ‘Ορος.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο      Τ Υ Π Ο Υ

Η Τοπική Διοίκηση Τρικάλων της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, νιώθοντας έντονη την ανάγκη να περάσει  τα σύνορα του σύγχρονου κόσμου και να ζήσει την βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση, πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιον Όρος από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2017.

Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, ναυλωμένο από την Τοπική μας, αναχωρήσαμε για το «Περιβόλι της Παναγίας», (34) μέλη συνοδευόμενα από τον ορισθείσα υπεύθυνο της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών για τα Σώματα Ασφαλείας Ν. Τρικάλων, Πάτερ ΚΑΡΑΜΙΝΤΖΙΟ  Ευάγγελο.

Αρχικά με την άφιξη μας με το πλοίο της γραμμής, επισκεφτήκαμε την Ι. Μέγιστη Μ. Βατοπεδίου, όπου προσκυνήσαμε εκτός όλων των άλλων την θαυματουργή εικόνα ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ , ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, καθώς και ΤΗΝ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Στην συνέχεια μεταβήκαμε στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα επονομαζόμενη «Σεράγι», της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου όπου είχε προγραμματιστεί η διαμονή μας, και προσκυνήσαμε μεταξύ πολλών άλλων  κειμηλίων  και την ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ. Τις επόμενες μέρες κάναμε επισκέψεις και προσκυνήσαμε στην Ι. Ν.  Πρωτάτου, όπου  στο  ιερό Βήμα φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ, στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου , όπου βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ , στην Παναγούδα Κελί Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη, στην Ι.Μ. Σταυρονικήτα όπου φυλάσσεται η εικόνα   του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΙΔΑ, στην Ι. Μ. Παντοκράτορα, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ, στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία, στην Ι. Μ. Ιβήρων, όπου προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ και τέλος στο κονάκι της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές.

Θαυμάσαμε επίσης την  πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους, η οποία  δεν περιορίζεται μόνο στα θαυμάσια αρχιτεκτονήματα και τα μοναδικά κειμήλια των Ιερών Μονών, Σκητών και Κελιών αλλά εκτείνεται και στο απαράμιλλο και επίσης μοναδικό φυσικό περιβάλλον, του τοπίου που περιβάλλει τις Ιερές Μονές.

Κατά την επιστροφή μας από το λιμάνι της Δάφνης, μεταβήκαμε στην Ουρανούπολη όπου μας περίμενε αντιπροσωπεία της Τ.Δ. Χαλκιδικής, με επικεφαλής  τον Πρόεδρο της κ. ΠΑΛΛΗ Δημήτριο, τον  Γ.Γραμματέα του Εθνικού Τμήματος και μέλος της Τ.Δ. Χαλκιδικής  κ. ΠΑΠΠΑ Βασίλειο και την Ταμία κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Θωμαή. Έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών και συζήτηση που αφορούσε, τόσο τις δύο τοπικές όσο και την Ι.Ρ.Α. γενικότερα.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής από μια εκδρομή ιστορικής αναδρομής στα Βυζαντινά χρόνια αλλά και πνευματικής κατάνυξης- εμπειρίας του Βυζαντινού θρησκευτικού πολιτισμού, αργά το βράδυ η αποστολή τις πολυπληθούς ομάδας της Τοπικής μας, επέστρεψε στον προορισμό της με τις καλύτερες εντυπώσεις και δίδοντας υπόσχεση στους εαυτούς μας ότι θα επισκεφθούμε το συντομότερο δυνατό ξανά το Άγιο Όρος.

Νιώθοντας την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Ηγούμενο της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Γέροντα Εφραίμ για την υποδοχή και την φιλοξενία που μας παρείχε στο χώρο της Ι. Μονής, τον Ηγούμενο  της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου Γέροντα Εφραιμ, τον Ηγούμενο από το κονάκι της Ι.Μ. Εσφιγμένου Γέροντα  Βαρθολομαίο, τις αδελφότητες των Ι.Μ. Κουτλουμουσιου, Παντοκράτορα, Παναγούδας, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Πρωτάτου, Σκήτη Προφήτη Ηλία, για την υποδοχή και την πρόσβαση που μας παρείχαν στις θαυματουργές εικόνες και κειμήλια της Ορθοδοξίας μας, τον «πρώτο» της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους Γέροντα Γερβάσιο  ιερομόναχο Ιβηρίτη, τον Διοικητή και το προσωπικό του Α.Τ. Άγιου Όρους και του Α.Σ. Βατοπεδίου, καθώς και προσωπικά τον Υ/Α΄ ΖΑΪΜΗ Παναγιώτη για τις διευκολύνσεις  που μας παρείχαν, την Τ.Δ. Χαλκιδικής για την πολύτιμη βοήθειά κατά την παραμονή στην περιοχή τους, όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην εκδρομή και τέλος τον Πάτερ ΚΑΡΑΜΙΝΤΖΙΟ Ευάγγελο  που μας συνόδευσε στο ευλογημένο ταξίδι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας μας.

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι η επίσκεψη στο Άγιο  Όρος ήταν εμπειρία ζωής για όλους εμάς …!!!

 

Με εκτίμηση

SERVO  PER  AMIKECO

(Υπηρετώ δια της φιλίας)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας

         ΜΠΕΓΑΣ Αχιλλέας                               ΔΡΑΓΟΥΤΣΟΣ Βασίλειος

        Τηλ : 6974455421                                       6955470262